Полезно

Конденз, плесени, мухъл

Какви са причините за поява на мухъл?
За поява на плесени и по-специално мухъла са необходими достатъчна влажност и наличие на хранителни органични вещества. Практически винаги, когато тези условия са изпълнени, наблюдаваме и развитието им. Например плесента Aspergillus restrictus при температура 20°C и влажност 75% се нуждае от два месеца за да покълне, при влажност 80% една седмица, при 85% четири дни и при 90% спорите покълват за два дни. Първият симптом за това, дори когато все още няма видими следи, е миризмата на спарено.
Подходящи органични вещества има навсякъде из дома ни – дърво, текстил, килими, кожа, тапети, прах. По тази причина на фактора хранителна среда не може да се противодейства.
Усилията ни срещу плесените трябва да са концентрирани върху въздействие върху вторият фактор – влажността. Необходимо е да не се допуска относителната въздушна влажност да надвишава 75%, а най-добре да е под 65%. Висока влажност може да се образува при поставяне на мебели плътно до външни стени, при изключване на отоплението през част от денонощието, недостатъчно отопление и проветряване, термомостове, строителни дефекти и др.

Защо откакто си смених дограмата, къщата потъна в конденз?
В опитите си да спестим енергия за отопление слагаме все по-качествени дограми. В това няма нищо лошо, но така свръхуплътненото ни жилище трябва да се вентилира правилно. В резултат на дишане, готвене, къпане, пране и др. ежедневно въздухът в дома се натоварва със значителни количества вода. Старите дограми позволяваха, дори в затворено състояние, въздухът бавно да се обменя. Новите дървени, PVC и алуминиеви дограми са почти херметични и възпрепятстват естествената вентилация. В резултат въздушната влажност се увеличава и достига прага на кондензация.
Закачете си влагомер в дома и следете за достатъчно вентилация и отопление.

Какви са мерките, за да не допусна развитието на мухъл вкъщи?
Контролирайте въздушната влажност. Закачете на стената влагомер и не позволявайте влажността да се покачва над 60%. Ако имате термомостове, опитвайте се да поддържате още по-ниска влажност, например 50%.
Температурата на вътрешната повърхност на стените не бива да се различава от температурата на въздуха в помещението с повече от 3°C. Много е важно топлоизолацията да отговаря на строителните изисквания.
Проветрявайте правилно. За целта трябва няколко пъти дневно да се отварят широко прозорците за по 5-10 минути. Продължителното проветряване е погрешно, защото може да доведе до изстиване на стените.
Не изключвайте отоплението, когато отсъствате за кратко, например през деня, докато сте на работа. Това води до изстиване на стените и увеличаване на вероятността за образуване на мухъл. Най-добре оставяйте отоплението в икономичен режим, например на 16°C. При повечето радиаторни вентили това отговаря на позиция „2“.
Температурата във всички стаи на жилището трябва да се поддържа по възможност еднаква. Това ще предотврати и измятането на вратите, които се намират между топли и студени помещения. Влизащият от топлите помещения въздух при изстиването си увеличава относителната си влажност значително. Важно е да не се допуска временното затопляне на студена стая чрез отваряне на вратата към по-топла. Затоплянето трябва да стане чрез собственото отоплително тяло.
Шкафове, секции, меки мебели и др. трябва по възможност да не се поставят до външни стени. Затрудняването на въздухообмена в пространството до стената довежда до изстиването ѝ и поява на мухъл. Ако поставянето до външна стена не може да бъде избегнато, добре е поне да се остави пространство от 10cm в което въздуха да може да циркулира свободно. Ако и тази мярка не може да бъде взета, трябва зоните зад мебелите да бъдат топлоизолирани допълнително.
И най-добрата топлоизолация не може напълно да предотврати образуването на плесени, ако се отоплява нередовно.

Дограма

Dograma

Изборът на дограма – алуминиева или PVC, зависи от това къде ще бъде поставена. За жилищата специалистите препоръчват PVC заради по-добрата топлоизолация. Ако се остъклява тераса, която да пази прането от прах, по-рационално е да се сложи алуминиева дограма с приплъзване, за да не пречи на простора, съветват от бранша. За магазините са препоръчителни стъклените врати и витрини, защото там около 95% от площта е стъкло...

Стъклопакети

Стъклопакетът това е отделен много важен елемент от прозореца. Той представлява няколко листа стъкло, които са съединени един с друг с помощта на дистанционер и запечатани с специален силикон . По този начин между стъклата се образува затворено пространство, което напълно изключва възможността за попадане в него на замърсен въздух и влага. По тази причина стъклопакетът има дълги години живот, осигуряват повишена топло и шумоизолация...

Външни щори

Dograma

Външните ролетни щори допълват прозореца до функционална цялост. Все повече хора откриват ползата и предимствата на Външно ролетните щори. Когато са напълно затворени, те не само спират слънчевите лъчи, но и намаляват разходите за отопление, намаляват нивото на външния шум и Ви дават пълно уединение...

Вътрешни щори

Dograma

Едно интересно решение за създаване на неповторим интериор, благодарение на висококачествените материали и богатата цветова гама – над 400 цвята. Практичен и функционален продукт, придаващ елегантност и стил на всеки дом и офис. Изработват се от текстилни ламели с ширина 89 мм. Тъканите могат да бъдат подбрани в широк диапазон – от леки, полупрозрачни SCREEN материали, до напълно непропускливи (40 – 100% BLACK OUT модели), което ги прави подходящи за спални и офисни помещения...

Реклама
Превод – Translate
Translate »
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekItalianRussianTurkish
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekItalianRussianTurkish
Календар
август 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Гласувайте за Нас
Bulgarian TOP


Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.